Най-доброто CV

В разгара на финансовата криза все повече се налага на хората да си търсят друга работа. Според специалисти за 1 работно място на пазара на труда кандидатстват над 150 човека средно. Как да се открои точно вашето СВ? Прочетете следващитете редове. Там ще откриете 7 златни правила за най-доброт СВ (автобиография).



1. Снимка - тя трябва да бъде задължително сериозна или с лека усмивка. Никога не слагайте тип "дискотечна", "сам съм се снимал,-а", "сега ставам от сън, какво искаш?!". Ако вие сте работодател как ще реагирате ако си търсите управителка за офиса, а от едно СВ ви изкочи снимка с тежък грим, къса пола и дълбоко деколте... Да сигурно ще се загледате, но няма да е наемите.

2. Автобиографията е начина, чрез който се предлагате. Представете я кратко и ясно с необходимото описание. Не разправяйте какви са роднините, бившите шефове или защо сте напуснали от старата си работа. Това можете да го кажете на самото интервю за работа.

3. Нека автобиографията ви бъде на 1 страница. Представете си само, че работодателя има да чете над 30-40 СВ-та на ден. Как да избере най-добрите? Нека е кратко и грабваща. Дългите СВ-та рядко се четат и се пропускат важните неща.

4. Използвайте думи и изрази характерни за сферата, в която кандидатствате. Ако примерно кандидатствате за фирма оперираща на фондовия пазар, проучете малко за него и изберете къде и как да вмъкнете често срещани фрази. "Както цената на брой акция се покачва с всеки изминал ден на Apple, аз съм склонен да се подобрявам с всеки изминал час и да има видима промяна в по-добро отношение"

5. Не нанасяйте всички данни. Можете да пропуснете някой факти - като трудов стаж през младежките си години. Ако кандидатствате за сериозна работа едва ли ще гледат какво сте работили лятото докато сте бил ученик или студент.

6. Включете препоръки от предишни работодатели. Много наши фирми просто не дават, за това отидете до предишния си шеф и му поискайте! Сами ще прецените дали ще можете да е изпозлвате.

7. По възможност напишете отделно СВ за всяка позиция, за която кандидатствате!

Няма коментари:

Публикуване на коментар