Коучинг

Kouching
Коучинг
Това е ново за България и бизнес климата в нас. Може да се срещне и като „бизнес коучинг”, НЛП (нервно-лингвистично планиране), а също и като даване на съвети, консултиране и т.н. Последните не са точни определения. Използват се в по-широк обхват на обяснение.
В света и по-скоро в западната му част има много примери за използване на коучинг и като професия, и като бизнес. По-надолу ще дам един пример, който може да ви накара да се замислете и вие дали ще сте справите с коучинга.

Тук не е задължително да си експерт във всяка една област. Трябва само да накараш човека, който събеседваш да разчупи мирогледа си, да погледна отвъд рамките на общоприетите правила. Това се постига чрез задаване на въпроси, който търсят ясна и отчетливи отговори. 

Примерни такива могат да са:

Коучинг
- Къде се намира в момента бизнеса ви? 
- Кои са най-големите конкуренти за Вас? 
- С какво те са по-добри? 
- С какво Вие ги превъзхождате?
Какво можете да подобрите?
- Какво давате на клиентите си? 
- Каква иновация бихте предприели?

Важно е разговорът да протече в приятелска обстановка и всичко да може да се запише. Така 2-та или повече събеседника ще се отпуснат и ще стигнат до решение.

Коунчинга не представлява ясно написан план за действие. Той показва пътя. Дава насока. Отправя поглед към тези дейности, които могат да се подобрят. Коунчинга, казано с жаргонни изрази е това, че някой те кара да вършиш хубавите работи, които трябва да направиш, а не това, което ти се иска. Никой не му е притрябвал коуч, който да те кара да ходиш да пиеш и купонясваш в баровете, а такъв, който да те кара да ходиш да спортуваш, да поработиш сега, а не после, да те накара да се занимаваш с хобито си, да се видиш със семейството ти.

Съвет за милиони: Не бъдете експерти във всичко. Научете колкото можете повече информация за бизнеса, идеята или дейността и тогава говорете и давайте съвети за бизнес. Човек не може да знае всичко, но не може да дава съвети за рибарство без да прочел дори и един ред за него. Не забравяйте, че не е нужно да сте рибар, за да знаете коя въдица, кука, езеро, река и т.н. са най-добри, а важно да сте го научили по един или друг начин.

Ето и обещания пример:
Момче от САЩ е станал професионален коуч за интернет игри. Сега взима по над 200$ на час, за да дава съвети на други зарибени геймъри. Та кой е казал, че човек трябва да се отказва от хобито си? А да следва мечтите си?

Няма коментари:

Публикуване на коментар