7 съвета за успешно интервю:

1. Още с влизането трябва да направите добро впечатление – ръкостискане (среден захват като оставяте работодателя да ръководи ръкостискането, ако е жена – нежно подхването ръката й), походка (сигурна и с вдигната глава, поглед гледащ очите на събеседниците), поздрав (ведра и дружелюбна усмивка заедно с учтив поздрав „Добро утро/ден/нощ”)

2. Облекло – в зависимост от длъжността, за която кандидатствате то може да е различно. Вземам предив по-сериозна и съответно ангажираща работна позиция. Облеклото трябва да съответства на фирмената политика, местоработата, а и работното място. Пример: кандидатствата за работа в банка (Уникредит – ще обясна защо дадох за пример нея) – не е прието да отидете по шорти и джапанки на интервюто. Какво да направите? – Имате преки наблюдения върху служители от тази банка, знаете фирмените цветове и маниера на говорене. При самото интервю изберете точно тези дрехи, които съответстват на позицията и банката – официално облекло с червени нюанси. Изследване е доказало, че хората носещи червено и тъмно синьо се считат за по-улегнали и може да им се има доверие.

3. Начин на говорене/изказ – всеки от нас изпада в ситуации, които сме казали нещо, което не сме мислели. Така че преди да отговорите на някой въпрос си поемете въздух и изчакайте 1-2 секунди преди да отговорите. Ще можете да помислете и дадете максимално правилен отговор. Тонът трябва да е ясен и да не си мрънкате под носа.

4. Винаги преди интервюто за работа проучете компанията както и нейните преки конкуренти. Постарайте се да намерите колкото се може по-пълна информация, както за фирмата, така и за позицията, за която кандидатствате.

5. Украшения – за мъжки е прието единствено венчална халка и часовника, а за жените – леки и ненатрапващи се синджирчета, гривни, обеци и/или пръстени. Лакът им трябва да е едноцветен и да не е искрящ.

6. Стойката – трябва да е уверена с изправен гръб. По всяка вероятност ще стойте седнал, така че не кръстосвайте ръцете си пред себе си. Ако се чудете къде да ги сложите по добре си носете един химикал и го дръжте с 2 ръце. Жените могат да кръстосат краката си небрежно, но да не показват т.нар. „затворена поза” или да изграждат „стена пред себе си”

7. Ръкомахане – тук трябва да спестите излишното движение с ръцете си. Не бъдете сковани, но не говорете все едно сте диригент на оркестър.

Няма коментари:

Публикуване на коментар