Как да спестим от ток?

Как да спестим от ток
Как да спестим от ток
Вече все повече разходите ни ток, вода, храна и други принадлежности се повишават, а доходите ни са сравнително константни. Ако искате да намалите сметките си за ток, то продължете да четете:

Няколко съвета ако се отоплявате на ток

Когато е пуснат отоплителен уред дръжте винаги вратите и прозорците затворени. Така помещението се загрява по-бързо и изстива по-бавно.

Ако имате стара дограма, то не забравяйте да е уплътните добре с дунапренини ленти, тиксо, а можете и да положите допълнителни уплътнения тип "домашен майстор" - хавлиени парцали по процепите.


Винаги е целесъобразно и икономоефикасно да имате изолация - външна, вътрешна. Така топлината се задържа зимно време, а през лятото е хладно.

Ефикасната темепература за стая, в която се живее е от 18 до 23 градуса. Старайте се да я поддържате.

Ако е възможно винаги взимайте отоплителни уреди от най-висок клас. Те може да се по-скъпи, но с времето си избиват инвестицията многократно, тъй като консумацията на ток е по-ниска и имат изключватели.

Не заграждайте отоплителните печки по никакъв начин. Оставете им свободно пространство.

Ако нагласите бойлера и радиотора (отоплението) с 1 до няколко градуса по-ниска темепература, вие няма да усетите, а термостата ще изключи по-рано.

Зимно време или в студените месеци гледайте да се ограничите в по-малко стаи.

Спестете от осветление, домакинска работа

Подменете всички стари крушки с енергоспестяващи или LED такива. Светлоотдаването е същото или по-голяма, а консумираната енергия много по-ниска. 
П.С. Вижте на колко лумена светят преди да закупите крушката. Тези с нажежаеми жички са от 2200 лумена нагоре. Използвайте подобен тип крушки там, където осветлението работи дълго време. 

Нагласете хладилнка да охлажда от 1.5 до максимум 2.5. 

Винаги изгасяйте уредите, лампите, когато не ги използвате. 

Лаптопите и новите телевизори харчат по-малко ток от обикновенния компютър и стария телевизор. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар