Допълнително задължително пенсионно осигуряване - УПФ, ППФ, доброволно пенсионно осигуряване

Pensionni fondove
Пенсионни фондове
Родените след 1960 г. са задължени със закон да внасят част от парите си за пенсия и в частни пенсионни фондове. Това са дружества, които обезпечават бъдещите ни втори пенсии. Техен регулатор е Комисията за финансов надзор (КФН).
Има няколко основни фонда в пенсионни осигуряване, като задължително 5% от работната ни заплата отива в Универсален пенсионен фонд към допълнително задължително пенсионно осогуряване. Тези 5% се разпределят както следва - 2.8% се заплащат от работодателя, а 2.2% от работещия. За тези, които са 1-ва и 2-ра категория труд се осогуряват и в Професионален пенсионен фонд - 12% от заплатата.
Като се пенсионираме ще получаваме 2 пенсии - една от НОИ и една от фонда, които сме избрали да се осогуряваме. Тези проценти от заплатите ни, които отиват за пенсиониране, се изплащат сегашните пенсии.
В случая ще разгледам доброволното пенсионно осогуряване:
- Намаля данъчната основа с до 10% годишно. Можете да избегнете плоския данък
- Винаги можете да разполагате с натрупаната доходност без да заплащате неустойки
- Сами избирате пенсионното дружество, в което да правите вноски
- Всяка година дружеството е задължено да ви изпраща годишен отчет за вашите натрупаните суми по сметката
- Това са ваши пари и можете да разполагате с тях до 5 години преди навършване на пенсионно възраст стига да имате достатъчен натрупан паричен капитал
- При една висока инфлация доходността от пенсионния фонд губи смисъл (за последните 8 години животът е поскъпнал с 58% близо, а пенсионните фондове дават доходност от около 33% за този период)
- Ако умеете да управлявате парите си и да направите личен портфейл с финансови активи, то ще постигнете по-висока доходност

Няма коментари:

Публикуване на коментар